Frisk frugt kan gives allerede som noget af det første, det handler bare om at servere det på den rigtige måde.
Til de helt små kan man blende eller mase blød frugt med en gaffel. Server det som en lille smagsprøve eller top grøden med lidt frisk frugtmos.
Til de lidt større kan man servere i lidt større stykker som de kan gnave af eller størrelser som let kan mases inde i munden med tungen eller gummerne. Det er meget individuelt hvornår de er klar til hvad, men blød frugt, som ikke er som frugtmos, er tidligst fra 6 mdr.
Der er nogle ting man skal være OBS på:
- Pære skal serveres i større stykker og være meget modne, så de er helt bløde og kan mases mellem to fingre. Hvis de ikke er så bløde, så fjern skrællen og så kan man enten koge dem let eller give dem 30-60 sek i mikroovnen. Senere hen kan du server i helt tynde store skiver som på billedet.
- Når man skal servere æble i starten, skal skræl og kernehus fjernes og skær dem gerne i halve eller forholdsvis store stykker, og så skal det koges i vand i en gryde eller puttes i mikroovnen i ca. 30-60 sek alt efter størrelse. Man behøver ikke putte noget vand ved. Æble stykket på billedet fik 45 sek i en lille skål i mikroovnen. Du kan også i starten rive æblet som vist på billedet. Senere hen kan du servere æblet i helt tynde skiver/både som på billedet med eller uden skræl.
- Melon skal I starten serveres uden skræl og kerner og i tynde store stykker eller både. Senere hen kan man servere i tynde både med skræl, dog vigtigt at vaske skrællen grundigt inden.
- Mango serveres ligesom melon i starten. Blød mango kan senere serveres i tynde stave og fra ca 8-9 mdr serveres i små stykker til at øve pincetgreb på.
- Vindruer skal i starten serveres i kvarte, man kan også pille skindet af og senere hen serveres i halve. Det er vigtigt at du halvere på langs. Og sørg for der ingen kerner er.
- Blåbær kan man give et tryk med en gaffel så man ødelægger den runde form og gør dem mere bløde. Man kan også skære dem i kvarte. Senere hen kan de serveres i halve.
- Brombær, jordbær og hindbær serveres i kvarte eller i skiver, senere hen kan de serveres i halve. Skæres altid på langs.
- Med frugt som fersken og abrikos, er det en god ide at fjerne skindet i starten og så skal de være bløde.
- Frugt som appelsin og mandarin kan man servere dem i store både som de små kan sidde at sutte på. Sørg for skrællen er vasket og kerner er fjernet. Når man skal give dem så det skal tygges er det en god ide at filetere dem, så der ikke er noget skind der skal tygges.
Husk at skyl frugten grundigt. Det er vigtigt at vaske melon inden du skærer i den. Og hvis du serverer købte bær fra frost, anbefales det at de skal koges mindst 1 minut inden det spises.