“Hvor meget mad skal man give børnene” er ofte noget forældre kan blive i tvivl om. Og der er bare ikke nogen bestemte mængder man kan navigere efter. De skal spise til de ikke vil spise mere. Små børn og babyer er så gode til at mærke sult og mæthed og det er vigtigt at vi selv lader dem styre det så den evne bliver bibeholdt.
På billedet ses 4 måltider og alle 4 måltider er helt normale og også hvis de spiser mindre eller mere end på billederne. Børn er forskellige og spiser forskelligt. Nogle har brug for meget mad og andre har brug for mindre.
Der kan kan også være perioder hvor barnet spiser mere eller mindre, fx. hvis de er i gang med at tage et vækst spring, ikke vokser så meget, der er andre ting der er mere fokus på eller barnet bruger energi på at udvikle sig osv.
Det kan også være forskelligt hvornår på dagen der spises lidt eller meget, fx. nogle kan ikke spise så meget om morgenen fordi de stadig er trætte, nogle spiser ikke så meget til aften fordi de her bearbejder dagens indtryk osv.
Det vigtigste er at lytte til sit barn og ikke sammenligne.
Giv mere mad hvis barnet vil have mere og lyt til når de er “tak for mad”, de skal nok vise “tak for mad” på et tidspunkt, selvom man tænker “du har godt nok spist meget”, men barnet har brug for mad lige der og regulerer ved at spise mindre mad på et andet tidspunkt.
Tilbyd gerne barnet flere måltider i løbet af dagen, gerne op mod de 5-6 måltider ved 9-12 måneders alderen. Ligesom os har vores system bedst af flere mindre måltider. Derudover er deres maver også bare små, men deres kroppe har brug for energi hele dagen, og ved at give flere måltider kan de få tanket op med det de har brug for.
Hav fokus på at barnet er færdigt med at spise og ikke om de er mætte. Det er nemlig også helt okay at være “tak for mad” fordi man ikke kan rumme at sidde ved bordet længere eller andet. Der kommer endnu et måltid 2-3 timer efter hvor barnet måske bedre kan rumme det og de skal nok få den næring de har brug for. Hav altid gerne 1-3 safefood med ved bordet, så der er noget mad de er trygge ved og kan spise hvis der ikke er overskud til den “nye” mad.