Antal af måltider

Hvor mange måltider skal man give sit barn? Det er et af de spørgsmål jeg ofte får. Og jeg kan godt forstå det. Hele det med at prøve at skabe en balance mellem lur, mad, stimulering og nær kontakt, kan være lidt af en udfordring. Især i starten hvor søvn stadig fylder en del og måltiderne godt kan tage lang tid. Man kan føle at man lige har serveret et måltid og så skal man allerede i gang med at forberede det næste.

Sundhedsstyrelsen kommer med nogle anbefalinger, det vil sige forslag, til hvor mange måltider barnet kan få tilbudt i løbet af en dag. De er gode at bruge som en guideline, men man skal selvfølgelig altid gøre det der giver mening.

Det er vigtigt i starten at barnet er oplagt og ikke alt for sultent når de skal til at have et måltid mad. Hvis de er trætte eller er blevet meget sultne kan det være svært for dem at overskue måltidet. Det lille barn har en lille mave og har derfor brug for at få tilbudt flere måltider i løbet af dagen. Det er samtidig også med til at sørge for at deres kroppe har den næring de skal bruge hele dagen. Derudover er det også bedre for fordøjelsen med flere måltider.

Børn er rigtig gode til at mærke sult og mæthed og hvad deres krop har brug for. Der vil derfor være måltider hvor der spises mere end andre og det er ikke altid ved hovedmåltiderne der bliver spist mest. Vi må stole på barnet og lade dem styre hvornår deres kroppe har brug for meget mad og hvornår de ikke har brug for så meget. Lyt til barnets signaler og lad dem spise til de ikke vil spise mere.

Hvornår skal man så gå et måltid op? Når/hvis de små får mos og grød, kan det være en god ide at gå et måltid op når barnet spiser 1 dl eller mere ved måltiderne. Hvis de spiser mere rigtig mad, kan man gå et måltid op når de andre måltider kører og barnet spiser en del/ virker sulten eller når det passer ind. De forskellige måltider er morgenmad, formiddagsmad, frokost, eftermiddagsmad, aftensmad og godnatmad. Det kan for nogle give mening at få to gange eftermiddagsmad i perioder, et når de vågner fra lur i institution/hjemme og et senere på eftermiddagen, eventuelt når de kommer hjem fra institution, det kan hjælpe dem til at overskue aftensmaden bedre, så de ikke er blevet alt for sultne og frustreret.

Sundhedsstyrelsens forslag til måltider:

  • 4-6 måneder: Amning eller flaske når barnet er sulten og evt. 1-2 gange smagsprøver
  • 6-8 måneder: 2-4 måltider og amning/flaske
  • 9-12 måneder: 4-6 måltider og amning/flaske
Del på de sociale medier
Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest

Se lignende indlæg

BLW eller Mos og Grød?

I manges øjne findes der kun to måder at starte mad op på, BLW (Baby-Led Weaning, babystyret-mad-tilvænning) eller mos og grød. Men er det så skarpt delt op og er der så strenge regler om metoden som man hører og hvad går de forskellige metoder

Antal af måltider

Hvor mange måltider skal man give sit barn? Det er et af de spørgsmål jeg ofte får. Og jeg kan godt forstå det. Hele det med at prøve at skabe en balance mellem lur, mad, stimulering og nær kontakt, kan være lidt af en udfordring. Især i starten hvor søvn stadig fylder en del og måltiderne godt kan tage lang tid.

Opbevaring på køl og frys

Det er så dejligt at kunne food preppe lidt, så man har mad til flere dage og kan tage det frem fra køleskabet eller fra fryseren, især på de dage hvor overskuddet bare ikke er der. For at undgå bakterier skal maden fryses eller sættes

Frugt

Frisk frugt kan gives allerede som noget af det første, det handler bare om at servere det på den rigtige måde. Til de helt små kan man blende eller mase blød frugt med en gaffel. Server det som en lille smagsprøve eller top grøden med