BLW eller Mos og Grød?

I manges øjne findes der kun to måder at starte mad op på, BLW (Baby-Led Weaning, babystyret-mad-tilvænning) eller mos og grød. Men er det så skarpt delt op og er der så strenge regler om metoden som man hører og hvad går de forskellige metoder ud på.

Jeg prøver her at ridse det op på en kort og overskuelig måde:

BLW kan man tidligst starte med, når barnet er 6 mdr og kan sidde selv og holde hovedet selv. I starten tilbydes barnet altid mælk (modermælk eller erstatning) lige inden måltidet og så bliver barnet tilbudt mad barnet selv kan spise. De vil ikke få meget mad ned i starten, og der er mere fokus på at barnet sanser og øver sig, derfor vigtigt med mælk først eller lige bagefter. Barnet lærer her maden at kende og styrer fuldstændig selv når de ikke vil spise mere. Barnet spiser med af familiens mad og der skal derfor i princippet ikke laves særligt mad til barnet. Men, det er vigtig at maden er blød, kan klemmes med to fingre og er skåret ud så barnet ikke kvæles eller får fejlsynket (fx vindruer skåret i kvarte på langs) eller hård mad der kun kan suttes og gnaskes lidt på (fx. En agurkestav). Man kan også sagtens servere mos i BLW metoden, her spiser barnet det bare selv med fingrene eller man kan pre-loade en ske barnet så selv kan føre ind i munden.

MOS OG GRØD kan der startes på fra 4 mdr, men kun som smagsprøver og kun hvis barnet kan holde hovedet selv og der vises interesse. Det anbefales at fuldamme til 6 mdr og først starte rigtigt på overgangsmaden ved de 6 mdr. Det er vigtigt barnet selv viser interesse for maden når man starter op og barnet må ikke være for sulten eller for træt når måltidet gives. Man starter med blød grøntsagsmos og grød og gør det forholdsvist hurtigt grovere og grovere. Det er vigtigt at lytte til barnets signaler når man giver mad med ske, hvis barnet lukker munden, drejer hovedet eller virker uinteresseret skal måltidet stoppes. Det anbefales at lade børnene få fingrene i mosen/grøden og sanse og øve sig i at spise med fingrene. Er barnet 6 mdr og kan sidde selv anbefales det at de får tilbudt rigtig mad (blød mad) de kan sidde med selv og der suppleres med mosen/grøden med ske. Man kan altså tage udgangspunkt i familiens mad, mose nogle kogte grøntsager og noget kød og samtidig give noget af det som ”haps til hånden”.

Der er mange ligheder ved metoderne og ved begge metoder er der en fokus på at barnet skal sanse og øve sig i at spise fra de er 6 mdr. Grunden til SST endnu ikke anbefaler udelukkende BLW er at der ikke findes endelige danske studier der viser om barnet får den næring (Fx ophører barnets jerndepoter omkring de 6 mdr.) de har brug for ved metoden. For mig er det vigtigst at man ser og lytter på sit barn og gør det der giver mening og passer til jer. Man skal altså ikke tænke så meget i metoder, men gøre det der fungerer for jer.

Del på de sociale medier
Del på facebook
Facebook
Del på pinterest
Pinterest

Se lignende indlæg

BLW eller Mos og Grød?

I manges øjne findes der kun to måder at starte mad op på, BLW (Baby-Led Weaning, babystyret-mad-tilvænning) eller mos og grød. Men er det så skarpt delt op og er der så strenge regler om metoden som man hører og hvad går de forskellige metoder

Antal af måltider

Hvor mange måltider skal man give sit barn? Det er et af de spørgsmål jeg ofte får. Og jeg kan godt forstå det. Hele det med at prøve at skabe en balance mellem lur, mad, stimulering og nær kontakt, kan være lidt af en udfordring. Især i starten hvor søvn stadig fylder en del og måltiderne godt kan tage lang tid.

Opbevaring på køl og frys

Det er så dejligt at kunne food preppe lidt, så man har mad til flere dage og kan tage det frem fra køleskabet eller fra fryseren, især på de dage hvor overskuddet bare ikke er der. For at undgå bakterier skal maden fryses eller sættes

Frugt

Frisk frugt kan gives allerede som noget af det første, det handler bare om at servere det på den rigtige måde. Til de helt små kan man blende eller mase blød frugt med en gaffel. Server det som en lille smagsprøve eller top grøden med